heelerin rotumääritelmä

lancashiren karjakoira (lancashire heeler)

ALKUPERÄMÄÄ: Iso-Britannia
KÄYTTÖTARKOITUS: Karjakoira, jolla on myös terrierimäisiä piirteitä kani- ja rottajahdissa.

YLEISVAIKUTELMA: Pieni, vahva, vankkarakenteinen, valpas ja toimelias työkoira.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Rohkea, iloinen ja omistajaansa kiintyvä.

PÄÄ: Kooltaan suhteessa runkoon. Kallon ja kuonon ylälinjat ovat yhdensuuntaiset.
Kallo: Korvien välistä tasainen ja leveä, kapenee kohti etäällä toisistaan olevia silmiä.
Otsapenger: Kohtuullinen, sijaitsee kirsun ja niskakyhmyn puolivälissä.
Kuono: Kapenee kirsua kohti.
Huulet: Tiiviit.
Leuat / hampaat / purenta: Vahvat leuat. Täydellinen, säännöllinen ja täysihampainen leikkaava purenta, ts. yläetuhampaiden takapinta koskettaa tiiviisti alaetuhampaita. Hampaat ovat kohtisuorassa leukoihin nähden. Ylä- ja alapurenta ovat virheitä.
Silmät: Mantelinmuotoiset, keskikokoiset ja väriltään tummat lukuun ottamatta maksanruskeita koiria, joiden silmät voivat olla vaaleammat, karvapeitteen väriin sointuvat.
Korvat: Tarkkaavaisella koiralla koholla tai pystyssä. Ei ole toivottavaa, että koiralla on luppakorvat, jotka eivät lainkaan kohoa.

KAULA: Kohtalaisen pitkä ja kauniisti lapoihin liittyvä.

RUNKO: Noin 2,5 cm säkäkorkeutta pitempi säästä hännäntyveen mitattuna.Ylälinja: Kiinteä ja vaakasuora, ei painaumaa sään takana eikä luisua lantiota.Rintakehä: Kylkiluut ovat selvästi kaareutuneet ja taakse ulottuvat. Tiivis runko.

HÄNTÄ: Ylös kiinnittynyt ja typistämätön. Koiran ollessa tarkkaavainen häntäkaartuu loivasti selän yläpuolelle, mutta ei kierry täydeksi ympyräksi.

RAAJAT
ETURAAJAT: Voimakas luusto.
Lavat:Viistot.
Kyynärpäät: Tiiviisti rungonmyötäiset.
Ranteet: Etukäpälät voivat olla hieman ulospäin kääntyneet, ranteet eivät kuitenkaansaa olla painuneet. Liikkeiden tulee silti olla vapaat.
Etukäpälät: Pienet ja tiiviit. Päkiät ovat paksut.
TAKARAAJAT: Takaraajat ovat lihaksikkaat ja takaa katsottuna yhdensuuntaisetsekä seistessä että liikkeessä; eivät koskaan länkisääriset eivätkä pihtikinttuiset.
Polvet: Hyvin kulmautuneet.
Kintereet: Matalat.
Takakäpälät: Kuten etukäpälät.

LIIKKEET: Reippaat ja tarmokkaat, luonnolliset ja vapaat.

KARVAPEITE
Karva: Hienolaatuista aluskarvaa peittää säänkestävä, lyhyt, tiheä, kova ja pinnanmyötäinen peitinkarva, joka on kaulassa hieman pitempää kuin muualla rungossa. Aluskarvan ei tulisi näkyä peitinkarvan alta eikä kauluksen pitempi karva saa ollatörröttävää. Pitkäkarvaisuus tai erittäin laineikas karvapeite ovat vakavia virheitä.
Väri: Musta tai maksanruskea, jossa on syvän punaruskeat tai kellanruskeat värimerkit(tan-merkit): pilkut poskissa ja usein silmien yläpuolella, värimerkit kuonossa,rinnassa ja raajoissa ranteista ja polvista alaspäin, takaraajojen sisäpuolellaja hännän alapuolella. Karvapeitteen väristä riippuen selvä musta tai maksanruskeamerkki ns. peukalonjälki heti etukäpälän yläpuolella on toivottava. Puna- tai kellanruskeaväri saattaa haalistua iän myötä. Valkoiset merkit eivät ole suotavia,ainoastaan pieni valkoinen täplä rinnassa sallitaan. Pigmentti on karvapeitteen värin mukainen.

KOKO
Säkäkorkeus: Ihannesäkäkorkeus uroksilla 30 cm ja nartuilla 25 cm.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.
Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen ovat hylkääviä virheitä.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria. 
Ryhmä: 1
FCI:n numero: FCI-rotu /koeajalla
Hyväksytty: KC 4/2008
Kennelliitto 19.3.2009