wichin rotumääritelmä

NORWICHINTERRIERI (NORWICH TERRIER)

ALKUPERÄMAA:Iso-Britannia
KÄYTTÖTARKOITUS: Terrieri
FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 3 terrierit
Alaryhmä 2 pienikokoiset terrierit
Käyttökoetulosta ei vaadita

LYHYT HISTORIAOSUUS: Norwichin- ja norfolkinterrierit on nimetty vastaavannimistenkaupungin ja kreivikunnan mukaan, vaikkakaan 1800-luvunalkupuolella näillä roduilla ei ollut omia nimiä, ne olivat vain alueen maatilojenkoiria. Nämä Itä-Anglian rodut polveutuvat mm. glen of imaalinterriereistä,punaisista cairnterriereistä ja dandiedinmontinterriereistä, ja näiden punaisistajälkeläisistä kehittyivät vähitellen nykyiset norwichin- ja norfolkinterrierit. Rotu on tyypillinen matalaraajainen terrieri, jolla on tasapainoinen, tiivis runko jajota on käytetty niin ketun ja mäyrän kuin rottienkin pyydystämiseen. Sen luonneon ihastuttava, täysin peloton mutta ei koskaan riidanhaluinen. Luolassa se ei peräännyraivokkaankaan vastustajan edessä, ja rotumääritelmän maininta luolastasaaduista kunniakkaista arvista ilmaisee hyvin tämän rodun olemuksen.Norwichinterrieri hyväksyttiin Kennel Clubin roturekisteriin 1932 ja siitä tunnettiinluppakorvainen ja pystykorvainen muunnos. Nämä erotettiin toisistaan 1964 jaluppakorvainen muunnos sai nimekseen norfolkinterrieri.

YLEISVAIKUTELMA: Kuuluu pienimpiin terrierirotuihin. Matala ja innokaskoira. Tiivis- ja vahvarakenteinen, tilavarunkoinen ja hyväluustoinen. Työskentelystäsaatuja arpia ei tule katsoa virheeksi.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Luonteeltaan rakastettava, ei riidanhaluinen,äärimmäisen toimelias sekä karaistunut, iloinen ja peloton.

PÄÄ
Kallo: Hieman kaareutunut, leveä; korvat ovat etäällä toisistaan.
Otsapenger: Selvä.
Kuono-osa: Kiilanmuotoinen ja voimakas, pituudeltaan noin kolmanneksen lyhyempikuin etäisyys niskakyhmystä otsapenkereeseen.
Huulet: Tiiviit.
Leuat / hampaat: Leuat ovat kuivat ja vahvat, hampaat melko kookkaat ja voimakkaat.Täydellinen ja säännöllinen leikkaava purenta, ts. yläetuhampaat koskettavattiiviisti alaetuhampaiden etupintaa ja ovat suorassa kulmassa leukoihin nähden.
Silmät: Suhteellisen pienet, soikeat, tummat, ilmeikkäät, kirkkaat ja tarkkaavaiset.
Korvat: Pystyt, kiinnittyneet päälaelle kauas toisistaan, keskikokoiset ja teräväkärkiset.
Tarkkaavaisella koiralla korvat ovat täysin pystyssä, muuten ne voivat kääntyä taaksepäin.

KAULA: Vahva ja keskipitkä, oikeassa suhteessa kokonaisuuteen, liittyy sulavastiviistoihin lapoihin.

RUNKO:
Tiivis.
Ylälinja: Vaakasuora.
Selkä: Lyhyt.
Lanne: Lyhyt.
Rintakehä: Pitkä ja syvä; kylkiluut ovat selvästi kaareutuneet.

HÄNTÄ: Kohtuullisen pitkä ja tasapainossa kokonaisuuden kanssa. Tyvestä paksuja kärkeä kohti kapeneva, mahdollisimman suora. Asennoltaan itsevarmasti pystyssä,ei kuitenkaan kaarru liikaa selälle. Viimeistelee täysin vaakasuoran selkälinjan.Typistäminen aiemmin sallittu, jolloin häntä on keskipitkäksi typistetty, selkälinjantasolle kiinnittynyt ja pystyasentoinen. (Huom. Suomessa typistyskielto)

RAAJATETURAAJAT:
Kyynärpäät: Rungonmyötäiset.
Kyynärvarret: Lyhyet, voimakkaat ja suorat.
Välikämmenet: Tiiviit ja pystysuorat.
Etukäpälät: Pyöreät ns. kissankäpälät. Päkiät ovat vahvat. Käpälät ovat suoraaneteenpäin suuntautuneet koiran seistessä ja liikkuessa.

TAKARAAJAT:
YLEISVAIKUTELMA Leveät, vahvat ja lihaksikkaat.
Polvet: Hyvin kulmautuneet.
Kintereet: Matalat; hyvä työntövoima.
Takakäpälät: Pyöreät ns. kissankäpälät. Päkiät ovat vahvat. Käpälät ovat suoraaneteenpäin suuntautuneet koiran seistessä ja liikkuessa.

LIIKKEET: Eturaajat liikkuvat suoraan eteenpäin ja takaraajojen kanssa yhdensuuntaisesti.Kintereet ovat yhdensuuntaiset ja ojentuvat niin, että päkiät näkyvättakaa katsottuna.

KARVAPEITEKARVA: Kovaa, karkeaa, suoraa ja rungonmyötäistä; aluskarva on tiheää. Karva on pitempää ja runsaampaa kaulassa muodostaen päätä kehystävän kauluksen. Päässä ja korvissa karva on lyhyttä ja sileää lukuunottamatta vähäisiä viiksiä jakulmakarvoja.
VÄRI: Kaikki punaisen sävyt, vehnänvärinen, musta punaruskein merkein (blackand tan) tai kaikki punaisen sävyt, joiden joukossa yksittäisiä mustalatvaisia karvoja(grizzle). Valkoiset merkit tai läiskät eivät ole toivottavia.

KOKO: Ihannesäkäkorkeus 25 cm.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettunavirheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:
• Vihaisuus tai liiallinen arkuus
• Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria.
Ryhmä: 3
FCI:n numero: 72
Hyväksytty: FCI 10.1.2011
Kennelliitto 10.8.2011